Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler? 13 Maddede Arabuluculuk

Arabuluculuk başvurusu; “arabuluculuk başvuru formu” doldurularak adliyede bulunan arabuluculuk bürolarından yapılır.  Taraflar ortak bir karar ile arabulucuyu belirlemedikleri takdirde, Arabulucu; arabuluculuk bürosu tarafından atanır.(Ancak her iki tarafın ortak belirlediği/belirleyebileceği bir arabulucu varsa adliyeye gidilmesi gerekmez, “arabulucu belirleme tutanağı” düzenlenir ve taraflarca ortak olarak belirlenen arabulucu; UYAP Arabulucu Portalı üzerinden gerekli işlemleri yapar. 

Atanan arabulucu; başvururken belirtilen telefon numaralarından taraflarla iletişime geçer. Uyuşmazlık konusu ile ilgili sizden detaylı bilgi isteyebilir. Toplantı günü belirlenir. Taraflara arabuluculuk davet mektubu gönderilir.

Arabuluculuk toplantısının telekonferans ile yapılması mümkündür. Ama etkili bir arabuluculuk süreci için yüz yüze toplantı yapılması tercih edilir.

Dava şartı arabuluculukta davet mektubuna rağmen mazeretsiz olarak toplantıya katılmayan taraf; davayı kazansa, uyuşmazlıkta haklı olsa bile arabuluculuk masrafını ödemekle yükümlüdür.

Arabuluculuk toplantısında ilk olarak taraflara süreç ile ilgili bilgilendirme yapılır. Örneğin dava şartı arabuluculukta anlaşma olmazsa 2 saate kadar ücretsiz, 2 saati geçtiği takdirde ücrete tabidir. Ancak anlaşma ve ihtiyari arabuluculukta ücret taraflarca karşılanır. Arabulucu bu konular dahil olmak üzere genel olarak süreç ile tarafları aydınlatır.

Daha sonra “ilk oturum tutanağı” düzenlenerek arabuluculuk süreci başlatılır.

Arabuluculuk süreci gizlilik ve saygı çerçevesi içerisinde müzakereler ile yürütülür. Örneğin toplantıda taraflardan biri borcunu ikrar etse de gizlilik esastır. Bu husus tutanağa geçemez, mahkemede delil olarak ileri sürülemez.

Arabuluculuk sürecinde taraflar ikinci bir toplantı talep edebilir.

Arabuluculuğun sonunda “anlaşma” olup olmadığına göre “anlaşma belgesi” veya “arabuluculuk son tutanağı” düzenlenir ve arabuluculuk süreci sonlanır.

Arabuluculuk anlaşma belgesi taraflar için bağlayıcıdır. Anlaşmaya varılan miktar diğer tarafa ödenmelidir.

Arabuluculuk anlaşma belgesi düzenlendikten sonra karşı taraf ödeme yapmazsa hukuk mahkemesine başvurularak icra edilebilirlik şerhi alınır. İcra edilebilirlik şerhi nasıl alınır?(Öğrenmek için tıklayınız)

Dava şartı arabuluculukta süreç anlaşmama ile sonuçlanmışsa taraflar, anlaşmama tutanağını dava açarken mahkemeye ibraz etmek zorundadır. Aksi halde dava usulden reddedilir.

Arabuluculukta anlaşmaya varılan konular daha sonra dava veya tahkim konusu yapılamaz.

Arabuluculuk sürecinde kazan-kazan felsefesi hakimdir. Bu süreçte gizlilik, eşitlik, tarafsızlık temel prensiplerine dikkat edilmelidir.

 



Bir yanıt yazın

İletişime Geçin
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Nasıl yardımcı olabiliriz?